Verseket, novellákat, regényeket írsz? Töltsd fel ide, hogy rád találjanak a könyvkiadók!

Év elején indult Magyarország első, kéziratok befogadására és bemutatására szolgáló portálja irodalmihaz.hu címen. Célja, hogy korszerű adatbázisba rendezze a piacon felbukkanó kéziratokat és segítse a kezdő írókat professzionális irodalmi portfoliójuk létrehozásában. Az oldal vezetőjével, Zsiga Henrikkel beszélgettem.

KÖNNYEBBEN TALÁLHAT EGYMÁSRA KEZDŐ ÍRÓ ÉS KIADÓ

„Évtizedek óta jelentős a nyomás a kiadókon: legyen szó versekről, mesékről, elbeszélésekről, nincs sem általános szokás, sem bevett gyakorlat, amihez a kezdő írók, költők igazodhatnának a kéziratok bemutatása, kiadókhoz küldése során. Dokumentumok ezrei vándorolnak naponta, és tornyosulnak – többnyire dolguk végezetlenül – a kiadói email fiókokban.

A Magyar Irodalmi Ház azzal a céllal jött létre, hogy szakmai szempontok szerint kialakított felületet biztosítson a szerzőknek műveik bemutatására. A szerzők a műveik feltöltése során megannyi irodalmi, jogi, technikai kérdésre adnak választ – s mivel így egységes a művek megjelenése, a rendszer sokrétű szűrést, listázást enged a tartalmak között keresni szándékozó kiadóknak.

Elsősorban a kezdő írókat, költőket szólítjuk meg, segítjük őket a professzionális irodalmi portfoliójuk kialakításában. A Ház munkatársai tanácsokkal, feladatokkal látják el a műveiket feltöltő szerzőket – mindezt annak érdekében, hogy úgy a kézirat, mint annak adatai a kiadók számára egyszerűen megismerhetők, feldolgozhatók legyenek. A kiadók munkáját megkönnyítendő egy szakmai háttércsoportot is létrehoztunk, amely a feltöltött műveket tudja a kiadók számára előminősíteni.”

„Számos további szolgáltatást akarunk bevezetni, illetve franchise-hálózatot építenénk a környező országokban. Ezekhez befektetőt keresek.”

KORSZERŰ KÉZIRATTÁR AZ IRODALMI PIACON

„A Ház a kezdő írók mellett számít már megjelent könyveket felmutató szerzőkre is, illetve az olvasókra is gondoltunk: regisztráció után értékelhetik a feltöltött műveket.

A célcsoport a tartalom felhasználói oldalán is szélesebb: szeretnénk együttműködni színházakkal, filmstúdiókkal, rádiókkal, tévékkel, magazinokkal, helyi lapokkal, online tartalomszolgáltatókkal. Ezek a partnerek a maguk híreit és pályázatait közzétehetik az oldalunkon, amit igyekszünk széles körben népszerűsíteni, illetve aktívan részt venni a partnerek tartalomkereső munkájában.

Hosszú távú eltökélt céljunk, hogy praktikus, szerzők és kiadók egymásra találását jól szolgáló felületet alakítsunk ki – és ezáltal iskolát teremtsünk a kéziratok piacra juttatása területén. Számítunk a kiadók közreműködésére, a szerzők ezerféle kézirat-delegálási szokását közösen lenne érdemes szabályozni, szakmai mederbe terelni.

Az elmúlt másfél évben a portál tervezésében és fejlesztésében több tucat informatikai és irodalmi szakember vett részt. Idén ötszáz kezdő íróval és száz kiadóval tervezünk együttműködni – az első szerzői regisztrációk megtörténtek, az első kéziratok felkerült az adatbázisba – és a kiadók közül is többen együttműködésre jelentkeztek.”

Zsiga Henrik, a Magyar Irodalmi Ház igazgatója

 

ZSIGA HENRIK, A MAGYAR IRODALMI HÁZ IGAZGATÓJA
a saját irodalmi állomásairól

1. KALLIOPÉ KIADÓ
2010 – Létrehoztam a saját kiadómat, hogy a saját könyveimet könnyebben (értsd: kompromisszumok nélkül) piacra juttathassam. Könyveim itt: kalliope.hu

2. MAGYAR ÍRÓKÉPZŐ
2013 – Rengeteg kezdő szerző, önjelölt Jókai, lelkes amatőr érdeklődött nálam az írással kapcsolatban. Kidolgoztam egy új, projektszemléletű írótanfolyamot, ami a folyamatok összesét érinti: a tervezéstől az íráson át a szerkesztésig, majd az önmenedzselésig. Az elmúlt években 25 tanfolyamon 400 hallgató végzett nálam – jó pár közülük már írói sikereket is felmutathat.

3. MAGYAR IRODALMI HÁZ
2016 – Az írásokkal (regények, versek, novellák, mesék) kapcsolatos piaci rendszernélküliség mindig zavarta a rendszerező énemet. Nincsenek szokások, nincs protokoll, miképp adj le írást. Hogyan küldd, kinek küldd, mikor küldd az írásod – ezekre csak eseti válaszok vannak. Az én látomásom az volt, hogy hozzunk létre kontent-adatbázist. Mint a hasznaltauto.hu, a fotóügynökségi oldalak, az ingatlan.com… Az írott anyag nyilván nem hétköznapi termék, de igenis minden írás adatbázisba rendezhető, felcímkézhető, lekérdezésekre felkészíthető. Gondos piackutatás és sok-sok egyeztetés (irodalmárok, írók, színházi szakemberek) után láttam neki informatikusokkal együtt a rendszer megtervezésének.

Az én távoli vízióm az, hogy a szerzők nem emailen, cd-n, nyomtatva, meg nejlonzacskókban cipelik az írásaikat, hanem adatbázisba töltik, ahol a kiadók, a színházak, a filmstúdiók azt megtekinthetik, megszerethetik… és közvetlenül a szerzőtől megvehetik. Százéves hagyományokat kell újrarendezni – ebben a fiatal, adatbázisokhoz, internethez szokott generációk nagyszerű partnerek, értik, szeretik, használják a portált.)

Eddig a fejlesztések/szolgáltatások 10 százaléka valósult meg – és a piac nagyságrendekkel jobban visszaigazolta az elképzeléseinket, mint amire számítottunk.

Mennyire kompatibilisek ebook olvasókkal a feltöltött anyagok?

A portált igyekeztünk minden platformra optimalizálni.

Mi történik akkor, ha idővel nem a kiadók, színházak járnak ide keresgélni, hanem maguk az olvasók szoknak ide, mint egy jó kis könyvtárba?

Az olvasói felületet mindenképp tovább szeretnénk fejleszteni – perszonalizációs funkciókat szeretnénk, és persze sütis megoldásokat.

Változik időközben a koncepció?

Persze. Mivel nincs modell előttünk, ezért a learning-by-doing módszer marad számunkra.

Ha kiadóként keresgélek, elsősorban azt szeretném tudni, hogy melyek a színvonalas, kiemelkedő munkák, kik a legjobb szerzők, vagy kiknek van már most akkora rajongói bázisa, hogy elsőkötetes ismeretlen szerzőként is bátran megjelentethessem. Terveztek valamiféle népszerűségi listát, szakmai rangsort, konkrét ajánlást, bármi hasonlót?

Többlépcsős minősítő rendszert építünk – de jelenleg nem az irodalom high-end felhasználóit szeretnénk kiszolgálni. Elsősorban ismeretlen (tapasztalatlan, csiszolatlan) szerzőket szeretnénk piacra segíteni.

A minőség mérői lehetnek:
1.) A szerző – ezért lett fizetős. Aki fizet, odafigyel. Precízebb munkát tölt fel. Ha több írása is van, a jobbakat veszi előre.
2.) Az olvasók – lájkok, megosztások…
3.) Értékelő szakemberek a háttérben – külön jogosultsággal hozzáférnek a művekhez és szakmailag értékelhetik. A szakmai értékelést kizárólag a regisztrált kiadók látják. Sok ezer írásnál ez nyilván komoly háttérmunkát igényel, egyelőre a művek 15-20%-a kapott értékelést.

Ha szerzőként regisztrálok, fizetek, feltöltöm a műveimet, milyen lehetőségeim vannak arra, hogy kitűnjek a tömegből?

1. Terjesztheted magad a feltöltött művet (linket) a közösségi oldaladon.
2. Magunk is népszerűsíteni igyekszünk a feltöltött műveket. Kapcsolatban állunk kiadókkal, egyre többel: irodalmihaz.hu/kiadok
 
Hogyan készülnek, ki készíti az oldalon látható borítókat?

Néhány sablonborítót előzetesen elhelyeztünk – de ha van saját borítója a szerzőnek, feltöltheti a művéhez.

OLVASD EL ITT A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓKAT!

Portál: irodalmihaz.hu
Kézirat feltöltése: irodalmihaz.hu/feltoltes
Ingyenes kiadói regisztráció: irodalmihaz.hu/regisztracio/partner
Szerzők: irodalmihaz.hu/szerzok

A MIH vezetője: Zsiga Henrik igazgató,
író, kiadóvezető, a Magyar Íróképző vezetője
+36 30 2671 631

Magyar Irodalmi Ház
info@irodalmihaz.hu
+36 70 949 2399