Színpadtól a menyasszonyig

A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) diplomájáért évekig keményen dolgozott, fotósként a koncertek és a kortárs tánc áll hozzá a legközelebb. Az esküvő fotózást sok szempontból nehezebb, de érdekesebb műfajnak tartja, Meghan Markle teljesen letisztult menyasszonyi ruháját a Royal Wedding előtt magabiztosan megjósolta. Bese Zoltán a vendégem.

A tánc nagyon nehéz műfaj, ezért vonzott. Rossz világítás, gyors mozgás… ez 10 éve tényleg óriási kihívás volt, nem voltak ennyire modern gépek. Több kortárs tánccsoportnak is dolgoztam, például a belga Compagnie Thornak. Aztán egy véletlen beszélgetés közel hozott Góbi Rita társulatához. Rengeteg gyönyörű felvételt köszönhetek a közös munkának. Elképesztő látni, hogyan bánnak a profi táncosok a testükkel. Lenyűgöző, hogyan formálódik egésszé egy-egy előadás gesztusokból, mozdulatokból, érzésekből.

A zene pedig jött. A baráti körömben volt rockzenekar, velük kezdem, aztán néhány év után már tisztességes képeket tudtam készíteni. Később egyre jobban ment, nagyon büszke voltam, hogy Iggy Pop menedzsmentjével is dolgozhattam. Aztán egy pillanat alatt a Budapest Arénában találtam magam. Az akkori vezetésnek tetszettek a munkáim és a referenciáim. Itt néhány év kieséstől eltekintve 2006 vége óta fotózom a koncerteket és a sporteseményeket.

A táncnál a bensőséges viszony a fotózott stílushoz hozzátartozik, roppant fontos. Itt a művészeket művészien is kell ábrázolni. A zenészek mások. A körülöttük lévő hype, a felesleges műbalhék, és sok egyéb szabály teszi őket mássá (itt olyan világsztárokra gondolj, mint az AC/DC vagy Bruno Mars). Nagyon rövid időt lehet őket fényképezni, 1 vagy maximum 3 számot. Egy engedélyeztetési eljáráson megyünk át, aztán kapunk sajtó akkreditációt. Mostanában ezeknek az ágaknak kevésbé hódolok magamtól, inkább a megbízásaimat teljesítem. Ma már az esküvők közelebb állnak a szívemhez.

Sajnos a menyasszonyokat nem érdeklik a Stingről vagy Shakiráról készült képeim, nem ezek alapján döntenek, így néhány éve ezt a vonalat nem promotálom feléjük.

Az esküvő fotózás sokat változott az utóbbi években. A hagyományos lagzik helyét egyre inkább átveszik a modern esküvők, a sima éttermeket pedig a speciális, ott alvós exkluzív esküvői helyszínek. Az én lakóhelyemen még mindig 90 százalékban hagyományos lagzik vannak vőféllyel. Képtelenek elfogadni a ceremónia mestert, és esküvői dj-ről sem akarnak hallani.

Már csak néhány év lemaradásunk van ruhákban külföldhöz képest. Igen, még mindig kevés olyan hely létezik, ahol 4 egyforma koszorúslányruha van.
Érdekes, hogy nászajándék témában rengeteg lehetőség lenne, de itthon mégsem lett akkora hagyománya, mint például az USA-ban. Minden területen lehet még fejlődnünk, az esküvői helyszíntől a dekorációig.

A trend, meg hogy kinek mi tetszik, mindig mindenkinél más. Addig nézegessétek az esküvői fotós honlapokat, amíg azt nem érzitek, beleszerettetek, bele tudjátok magatokat képzelni a képekbe. Az igazán tetsző oldalakat jegyzeteljétek ki, és aludjatok rá, majd friss szemmel újra böngésszétek át, most már elolvasva a csomagok tartalmát, a fotósok bemutatkozását, mindent, amit meg lehet tudni róluk. A legfontosabb feladat, hogy emberileg kerüljetek azonnal egy hullámhosszra. Éreznetek kell egyfajta kötődést, és azt, hogy jó lesz azzal az emberrel együtt lenni a nagy napon. Éreznetek kell, hogy abszolút meg tudtok benne bízni.

Én ezeken gondolkodnék el menyasszonyként/vőlegényként: Mivel ad hozzá többet az esküvődhöz, mint más? Segít-e neked valamivel a fotón kívül? Inspirálja-e az esküvődet, vagy egy leszel a 100 közül? Személyesen is el tud-e varázsolni? A Fine Art fotókönyvek és printek minősége mindent el fog mondani róla. Nekem a legfontosabb hozzáadott értékem a kreatív látásmódom. Szakmai cikkeim, melyek nem csak a fotózást érintik.

A helyszínt nagyon fontosnak érzem. Csak egy jó helyszín, jó időpontban adhat különleges esküvői sorozatot. A lehetőségek nagyrészt be vannak határolva. Sokan csak aznap készült sorozatban gondolkodnak, aminél kevesebb az esély, hogy különleges legyen (a helyszín és a ráfordított idő miatt). A beállított fotók mellett szól, hogy senki sem modell. A párok 90 százaléka igényli, hogy megmondd, mit kell tenniük, az instruálás alatt biztonságban érzik magukat.

A spontán fotókat is nagyon szeretem. Ezeknek más országokban van is hagyománya és stílusa. Sőt van kolléga, aki csak ilyeneket készít. Itthon a sötét és régi esküvő helyszínek és éttermek sokszor alkalmatlanok erre. Valamint nálunk még mindig kevésbé a pár ünnepe az esküvő, sok kötött dolog van a hagyományok által is (Budapesten ez kevésbé igaz). A pörgés miatt az evésből-ivásból roppant nehéz egy átfogó anyagot készíteni, főleg ha csak beltéri helyszínen vagyunk, persze lehet.

Az engem megkeresők nagyrészt rám bíznak mindent, persze előtte sokat beszélgetünk, tapogatózom. Helyszín ötletből viszont sok van. A jegyes fotózás erre is kitűnően alkalmas. A képek mellett megismerjük egymást, nem maradnak kérdések a nagy napon, már tudni fogják, mi fog történni. Én nem készítek vicces képeket, ennél sokkal komolyabb dolognak tartom az esküvőt. Nekem derogálna elővenni egy motoron pucsítós esküvői fotósorozatot 20 év múlva. Az elegáns vonalat viszem, de kedvelem a vintage hangulatot és elemeket is.

Ha megbízást kapok és elfogadom, akkor bele kell simulnom abba, ami van, akár ideális fotósként, akár nem. Nem válogatok a szép párok és szép helyszínek között, inkább arra fókuszálok, hogy emlékezetessé tegyem a napot a tőlem telhető maximummal. Sokszor persze korlátoz a helyszín, hiszen látvány szempontjából több a gyengébb, de ilyenkor egy kreatív sorozattal erősítünk. A legideálisabb feltétel az, ha mindenre van időnk. A másik fontos dolog, hogy a pár élje meg az esküvőjét. Egy vidéki hagyományos lagziban erre kevésbé van lehetőség. Ezeket is imádom, de itt hagyományok szerint megyünk végig az esküvőn, kötelező körök vannak, itt a párnak kevésbé van ideje élvezni és megélni a pillanatot.

 

Esküvői fotós tippek menyasszonyoknak